Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 7
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
14.02.2010 Priča sa zimskog pohoda po LPO - PD Ericsson Nikola Tesla

PovratakU centru Ludbrega, ovu nedjelju 14.2.2010, oko 8h, počeli su se okupljati planinari. Kao mjesto sastanka sa članovima PD Ericsson Nikola tesla, ovaj puta izabran je kafić u centru Ludbrega, Centrum Mundi...koji se samo za planinare otvorio u 8h. Do 8.45 sakupilo nas  se ukupno 18 planinara (13 članova PD Ericsson Nikola Tesla-Zagreb te 4 planinara PD Ludbreg i jedan član HPD Ivančica ), te nakon slikanja, i kratkog razgledavanja Ludbrega, sa zatvorenog :)  nalazišta Rimskog grada i KT1 , LPO krećemo u neizvjesnost.

Već na otoku, uvidjeli smo da neće biti lako ni jednostavno. Dubok snijeg, tirenje, sklisko, uska stazica svaki korak činili su napornim. Već ispod Puhlaki počinje se osječati umor i svi se pitaju kada će ta druga KT Slanje. No još je prilično daleko, za ovakve uvjete. Kratki odmor u bijelom, že─Ĺ-voda, slikanje. Bednja je u ovim krajevima prilično prekrasna, plava lijepotica, a pogotovo u zimskom idilićnom pejzažu. Prolazimo kroz Snježanin dolac, te ulazimo preko trulog mostića u šumu Striborovu. Priroda je ovdje prekrasna. Na izlasku iz crnogorične šume, očekuje nas ravniji dio, malena uzbrdica, te još malo jeline šume, do KT 2 Slanje.

Trebalo nam je 3h. A inače je dovoljno 1h:50min. Planinarenje u ovakvim snježnim uvjetima traje i do 30% više vremena , a  treba i 30% više energije. Odmaramo se i uzimamo energetsku hranu, sa malo kalorija, energetske ploćice, voće, čokoladu itd, kako bi povratili energiju.

Na inicijativu članova pohoda postavlja se pitanje da li ići cijelu obilaznicu. Prijedlog je bio razuman i dogovoram se sa predsjednikom PD Ericsson Nikola Tesla, Damirom Kuzmanićem, da ipak i kako skratimo, jer neće biti dovoljno vremena za obići cijelu stazu od 23km. Pogotovo ne po ovim uvjetima. Nakon 15-ak minuta polazimo u još dublji snijeg od KT2 Slanje (pored Lugarnice) prema vrhu Lijepe gorice, KT 3 obilaznice.

Dolazimo do završnog uspona na vrh Lijepe gorice, te se ponovno odmaramo 5 minuta. Krećemo na uspon. Uspon nije velike visinske razlike (oko 180 ndm) me─Ĺutim, po snijegu od 40 cm, i uzevši u obzir da već tako hodamo 4h bio je naporan . Tako─Ĺer , ispred samog vrha (jedan strm dio) članovi pohoda ipak su odlučili da se nejde na vrh, jer su snježni zapusi bili viši od pola metra. Izgubilo bi se puno dragocjene energije za jedan mali komadić.

Tako , tireći 40 centimetarni snijeg, stigli smo do spasonosnih Graci (na putu je snijeg bio ugažen) , i KT 4 obilaznice. Nakon napora po dubokom snijegu, opet mi je logički zvučao upit da se ipak po protirenom snijegu iz Graci spustimo na cestu. No ovaj puta, nema odustajanja. Uspijevam sve prisutne nagovoriti da savladamo i ovo posljednje brdo do Črnoglavca. Čarobne riječi bile su:  Brankova klijet i Ludbreško vino. Odmah su svi prihvatili.  :)

Spuštamo se sa Graci, ulazimo u šumu, pronalazimo potok Trnavčicu, i prelazimo prijeko. Brža grupa otišla je kroz šumski put, naprijed gore, do vrha Črnoglavca. Malo sporija grupa, na brdu, skrenula je lijevo u Vinograce, da nepozvana do─Ĺe u planinarsku kuću, društva PD Castrum Iovia - Ludbreg. Uspon je bio kratak ali strm. Svi smo se umirili kad smo vidjeli člana HGSS-a u planinarskoj kući. Miljenko Gerić i Ljiljana ponudili su nas krafnima, bijelim i crnim vinom, a bilo je i kako sam čuo i kuhanog vina. Okrijepa je vratila snagu, a sreli su se neki stari prijatelji i poznanici.

Nakon kraćeg zadržavanja i ugodnih razgovora, krećemo konačno na završnu točku našeg nedjeljnog puta. Kako se naša grupica, nakon prije─Ĺenih 15km, približavala klijeti Branka i Snježane Stančin, raspoloženje je sve više raslo. Branko i ─Éur─Ĺica pripremili su domaće suhe delicije, fino vino, kuhano vino, vrući čaj (s rumom ili bez) itd. Odmor uz delicije i okrijepu te prepričavanje doživljaja tog dana bio je točka na i tog dana.

Uz zahvalu na lijepom i ugodnom danu, rastali smo se sa članovima PD Ericsson Nikola Tesla, po koje je na Črnoglavec došao i njihov putnički kombi. Rekli su da će još malo razgledati Ludbreg, te nastaviti za Zagreb.

Priča završava SMS porukom koju je poslao Damir Kuzmanić (Krokodil) , predsjenik PD Ericsson Nikola Tesla, nakon što su sretno stigli u Zagreb :

'Hvala, stigli smo prije pola sata. Nama je bilo odlično, svi su zadovoljni i zahvaljuju na gostoprimstvu. Čekamo Vas na Rusovom pohodu. Pozdrav svima. Damir'

napisao : Damir Klarić

fotografije - klikni ovdje :

fotografije sa pohoda - Darko Klarić

 


Komentari
Ime :
Datum : 2010-02-15
 

Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com