uredi članak
obriši članak
Svijet biljaka
 
Šuma Čret-zeleni dragulj Varaždina
 
 

Vezani linkovi : Šuma Čret Svijet biljaka 

Širenjem gradova, regulacijom rijeka i potoka, isušivanjem močvarnih područja i drugim zahvatima u prirodnom okolišu na urbaniziranim područjima su nestale brojne autohtone vrste gljiva, biljaka i životinja. Da bi se zaštitile posljednje prirodne oaze u gradskim sredinama, odnosno barem sačuvao sadašnji stupanj njihove biološke raznolikosti, Europska zajednica je pokrenula projekt Zaštita biološke raznolikosti u gradovima, a kojim se do 2010. godine želi spriječiti njezin sve izgledniji nestanak.

Kod nas je spomenuti projekt prvi pokrenuo grad Zagreb, uz stručnu i financijsku pomoć Europskog centra za zaštitu prirode.Svakako bi što prije trebalo potaknuti i druge hrvatske gradove da prihvate i barem dijelom financiraju takve projekte, a građane educirati za aktivnu zaštitu postojećih gradskih oaza. 

Na području grada Varaždina slična ideja već je uobličena u mjesnom odboru Poljana Biškupečka.Upravni odbor tamošnje Udruge za zaštitu okoliša početkom ove godine je prihvatio prijedlog grupe članova i osnovao Sekciju za prirodoznanstvena istraživanja, a čiji je prvenstveni zadatak realizacija projekta Biološka raznolikost šume Čret i mogućnosti njezine zaštite.Naime, dovršenjem izgradnje predviđene jugozapadne obilaznice, te sve većom urbanizacijom rubnih dijelova grada, ona će na širokom prostoru, koji obuhvaća naselja Poljana Biškupečku, Črnec i južni dio Jalkovca, ostati jedina oaza za sada još relativno dobro sačuvane prirodne šumske cjeline.
 
Ekolozima iz Poljane Biškupečke u ovom je trenutku najvažnije izvršiti inventarizaciju šume Čret, odnosno što točnije utvrditi broj prisutnih vrsta i procijeniti u kakvom su stanju njihova staništa, a što je u zapadno europskim gradovima već odavna obavljeno. Do sada su realizatori projekta ( Željko Remar, Ana Remar, Danijel Balaško, Mario Slatki i dipl. ing. Andrija Detić ) na području od nekoliko kvadratnih kilometara šume evidentirali više od dvjesta vrsta gljiva, nekoliko stotina vrsta biljaka i veliki broj životinja, a pritom locirali i mnogobrojna 'divlja' odlagališta smeća, te evidentirali mnoge druge oblike devastacije šume. 

S obzirom da u gradu Varaždinu ne postoje stručne ustanove koje bi se bavile prirodoznanstvenim istraživanjima, a suradnja između varaždinskih ekoloških udruga je zanemariva, u ovom su im trenutku jedina pomoć u radu entuzijazam, vlastito znanje, suradnja sa istomišljenicima iz drugih gradova, sposobnost snalaženja prilikom nabavke stručne literature i potrebnog pribora, te podrška Udruge za zaštitu okoliša iz Poljane Biškupečke, predvođene predsjednikom Božidarom Detićem. 


Fotografije
Proljeće u šumi Čret 
Šuma Čret 
Crveni peharček 
Obična kockavica 
Češka smrčkovica 
Vrganj parazit