Grčka, Olimp, Mytikas, Meteori, Athena - poziv

Izleti, pohodi, akcije članova planinarskog društva Ludbreg. Pišite o vašim planinarskim poduhvatima i razmjenjujte iskustva.

Grčka, Olimp, Mytikas, Meteori, Athena - poziv

PostPostao/la dex » 31 kol 2012, 15:10

PLANINARSKO DRUŠTVO LUDBREG U SURADNJI S HRVATSKOM UDRUGOM TRANSPLANT, ORGANIZIRA IZLET I POZIVA VAS NA PLANINU BOGOVA

OLYMP (Oλυμπος ) Mytikas (2917 m) - GRČKA
Egejsko more - Meteori - Akropola - Athena
Nacionalni park Pelister - Makedonija
15.9.2012 (subota) - 22.9.2012 (subota)

Objava : http://www.astrum.hr/izleti/grcka-olimp ... kat-ok.pdf

Pratimo prognozu :[url]http://www.yr.no/place/Greece/Thessaly/Mýtikas/hour_by_hour.html[/url]

Uvod :
Mi u PD Ludbreg, ovaj puta, odlučili smo skočiti malo na jug. Planina Olympus , najviša je planina u Grčkoj, na kojoj su živjeli bogovi, smještena na granici između pokrajina Thessaly i Makedonije oko 100 km udaljena od grada Thessaloniki, drugog po veličini grada u Grčkoj. Najviši vrh Olimpa jest Mitikas (Mytikas), što na grčkome znači "nos". Mitikas je najviši vrh u Grčkoj, a početak penjanja na tu planinu počinje od grada Litochoro koji je znan i kao Grad Bogova zbog svoje lokacije. Na Olimpu postoji 46 vrhova viših od 2000m i 47 viših od 1000 metara nadmorske visine. Olimp je poznat po bogatoj flori s oko 1500 biljnih vrsta, od čega su 23 endemske vrste. Olimp je najviša i najljepša grčka planina koja predstavlja i netaknutu prirodu te je od 1983 pod zaštitom UNESCO-a , a sama je planina nacionalni park. Uspon na sam vrh Mytikas pri samom kraju je zahtjevan, oštar, pomalo opasan, prolazi se ponad ponora, te zahtjeva dobro planinarsko iskustvo.
Planinarsko društvo "Ludbreg"-Ludbreg, u suradnji sa Hrvatskom udrugom "Transplant", organizira od 15.9.2012 (subota) do 22.9.2012 (subota), planinarski izlet u Grčku, s usponom na vrh Mytikas, kupanje na rajskim plažama Egejskog mora, posjetu fascinantnom selu visokih spektakularnih kamenih gromada sa manastirima na vrhovima, Meteorima, te razgledavanje Akropole u Atheni i Athene, te u povratku posjet nacionalnom parku Pelister u Makedoniji i usponom na vrh Pelister, sa spavanjem pored Ohridskog i Prespanskog jezera
Vodič : Klarić Damir , Pomočni vodič : Đurin Nada

Način odlaska i plan puta:
U slučaju jako lošeg vremena za taj tjedan od 15.9.2012 (subota, nadalje) planirani početak puta odgađa se za max 2 dana)
Odluku o polasku na put ili ne donose vodiči.

1 dan (subota) 15.9.2011 - Ludbreg - Beograd - Gevgelija

Polazak putničkog kombi vozila (u kojeg stane 8 putnika) je iz Ludbrega u 6h. Uz usputne kraće odmore i osvježenja, Vožnja za Zagreb, Beograd, Gevgeliju. U Beogradu je predviđen odmor i zadržavanja 1,5h za kavicu i susret sa prijateljima. Dolazak u Gevgeliju uz usputne stanke za odmor predviđen je u večernjim satima. Nočenje u Gevgeliji-Makedonija u motelu ili hotelu. Cijena nočena oko do 25 eur.


2 dan (nedjelja) 16.9.12 - Paralija-Litohorno-Prioni-a-Refuge A
Nakon doručka polazak oko 8h iz Gevgelije prema Paralia-ji i Litohorno-m . Za one koji ostaju na obali Egejskog mora smještaj će biti organiziran u jednom od apartmana ili hotela u Olimpic Bechu ili Paraliji. Cijena nočenja je od 10 Eur do 25 Eur . Nakon smještaja onih koji ostaju, polazimo najkasnije oko 13h iz Paralije, vožnju nastavljamo još cca 20 km do Litohorno-g i još 18 km u planinu Olimpus do Prionia-e (1100m) . Pakiranje ruksaka , početak pješačenja i uspon do planinarskog doma Refuge-A (2100m). Uspon do planinarskog doma traje 3h , uz odmore i lagano 4-5h. Uspon je uglavnom kroz šumu, staza je široka, ima klupa za odmor, ali je non stop pod kutom. Dom je dobro opremljen, ima hrane i pića, ima tuš ali nema toplu vodu. Nočenje u domu je cca 6 Eur.

3 dan (ponedjeljak) 17.9.12- uspon na Mytikas (2917m)

Ustajanje do 5.00h , doručak, pripreme i polazak u 6h za vrh Mytikas (2917m) . Uspona je 817m relativno. Procjena je da će nam za uspon trebati od 4h do max 5h, laganijim tempom. Staza je na početku malo šumovita, kasnije nastupa sipar i stijene. Završni dio uspona je pomalo strm, stjenovit, a na jednom dijelu se zahtjeva upotreba ruku i nogu. Ukoliko se netko ipak neće odlučiti za vrh Mytikas, može odabrati odlazak na mnogo jednostavnij vrh Skolio (2912m) Nakon odmora , silazak sa vrha u dom Refuge-A, spust do Prioni-e i odlazak u Paraliu na kupanje, ako se stigne, a ako ne, nočno ili jutarnje kupanje u Egejskom moru. Nočenje u Paralia-i ili Olimpic Bechu. Cijena nočenja od 10Eur do 25Eur.

4 dan (utorak) 18.9.12- jutarnje kupanje u Egejskom moru, odlazak na Metore - polazak prema Atheni

Ustajanje prema dogovoru, kupanje i oko 10h, nakon doručka , odlazak na Meteore . Meteori su mjesto gdje se jača volja i učvršćuje vjera, ali i centar koji svojom jedinstvenom "kamenom šumom" privlači na tisuće posjetilaca iz cijelog svijeta. Manastiri Meteori je skupina pravoslavnih manastira u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stijenama stupovima i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj poslije Svete gore. Postoji 5 muškiih i jedan ženski manastir. grčki prijevod riječi "Μετέωρα" (Meteora) znači lebdeće ili okačeno kamenje ili u punom smislu 'kamenje koje lebdi u raju' . Ulazak u Manastire dozvoljen samo u prikladnoj odjeći (dugi rukavi i duge hlaće). Odlazak oko 15h prema Atheni. Nočenje u motelu ili hotelu negdje prije Athene. Cijena nočenja do 25 Eur ili manje.

5 dan (srijeda) 19.9.12- odlazak na Akropolu, odlazak u Centar Athene, šetnja po centru, Šetnja uz obale

Athene, povratak u Makedoniju (Bitola) ili još jedno nočenje
U 7h polazak za Parthenon na Akropolis brdu (Akropola), razgledavanje. Polazak kombi vozilom u Athenu i centar. Razgledavanje i šetnja po Atheni. Šetnja obalama Athene uz caffe ili pivo na rivi Athene. Oko 15h polazak prema Makedoniji . U slučaju da se grupa odluči duže razgledavati Athenu moguće je još jedno nočenje u Atheni ili izvan Athene, pa polazak ujutro prema Makedoniji i Bitoli.

6 dan (četvrtak) 20.9.12- putovanje od Athene-Grčka do Bitole - Makedonija

(u slučaju da se Athena duže razgledava pa se noći u Atheni)
Polazak ujutro oko 8h iz Athene, prema Bitolu u Makedoniji. Cijelodnevna vožnja sa usputnim stajanjem na zanimljivim mjestima i odmorima do Bitole u Makedoniji. Nočenje u blizini Bitole te Nacionalnog parka Pelister te Ohridskog i Prespanskog jezerera u motelu. Cijena do 25 Eur.

7 dan (petak) 21.9.12- uspon i spust na Pelister, Ohridsko ili Prespansko jezero

Oko 8h polazak na uspon na vrh Pelister na Baba Planini (2601m). Polazak iz Nacionalnog parka Pelister., Trajanje uspona je oko 5h. Spusta nešto manje. Nočenje u istom motelu. Cijena do 25 Eur.

8 dan (subota) 22.9.12- put prema Ludbregu i povratak
Polazak u 8h. Cjelodnevno putovanje uz odmore prema Ludbregu. Trajanje puta oko 12h. Dolazak u Ludbreg do ponoći.

Nočenja :
7 nočenja (1 nočenje u pl dom., 6 nočenje u motelima/hotelima/app) , Put traje 8 dana (ili 7 ako smanjimo jedno nočenje u Atheni)


Približni troškovi
kom EUR UKUPNO EUR
PUTOVANJE PO OSOBI (3600 km) (8 osoba) 1 70,00 70
NOČENJE REFUGE A 1 6,00 6
NOČENJE MOTE/HOTEL /APP cca do
10-25 eur max ili manje 6 25,00 150

Vjerojatno postoje i neki sitniji troškovi poput ulaznica u Nacionalne parkove, Meteore i slično

Put i nočenja maksimalno : 226,00 eur

Uplata prijevoza prije polaska akontacijom 70 Eur. U slučaju odustajanja od puta iz opravdanih razloga akontacija se vraća.

Potrebna i obavezna oprema :
Osnovna planinarska oprema i odjeća za planinarenje za ljetne uvjete i zimske uvjete. Za planinarenje na Mytikas obavezna je ljetna i zimska topla odjeća. Vremenski uvjeti na tim visinama mogu biti jako promjenjivi. Može biti jako vruće ali može padati i snijeg sa snježnom mećavom. Čvrste cipele, zimska i obična jakna, rukavice, kapa za hladnoću i zaštitu od sunca, topla odjeća, rezervne majice, čarape, zaštita od kiše i sunca, astrofolija i ostala odjeća, 2-3 karabinera, 2 zamke, štapovi za hodanje, kaciga. Krema za sunčanje, tamne naočale sa UV zaštitom. Preporučeno je za svaki slučaj nositi i vreću za spavanje (dodatno-deka), Planinarske iskaznice, pasoš. Fotoaparat, zastava društva za fotografije na vrhovima. Veća Hrvatska zastava. U Grčkoj je plačanje u Eurima pa uzeti Eure. Nositi novce u manjim apoenima, npr po 5 eura za usputna plačanju u Srbiji i Makedoniji.

Prehrana :

Iz ruksaka po putu, ili u restoranima, ili nadopuna u trgovinama. U planinarskom domu Refuge A, na planini Olimpus ima hrane i vode. Dom radi do 22h navečer, a poslije je nočni mir. Uzeti dovoljno vode koliko vam treba za 1000 ndm uspona do Refuge A (3-5h uspona), a tamo nadopuniti zalihe za uspon na vrh Mytikas. Uspon na Pelister traje oko 6h, a silazak nešto manje. Uzeti dovoljne količine vode i hrane za 1 dan.

Vrhovi
Mytikas - Grčka, planina Olimpus (2917m)
Pelister - Makedonija , NP Pelister, Baba Planina (2601m)


Prijave : vidi dolje

Ostale napomene :
U slučaju jako loših vremenskih prilika (ciklona i kiša), na datum polaska, datum izleta pomiće se za jedan dan, i tako ukupno 2 dana. U slučaju da će i taj dan biti izuzetno loši vremenski uvjeti, izlet se odgađa do daljnjega, prema dogovoru. U slučaju nenadanih promjena vremenskih uvjeta na samom terenu ili drugih nepredviđenih ili iskrslih okolnosti vodiči mogu doraditi ili izmjeniti plan izleta. Vodiči će sve potrebno učiniti za maksimalnu sigurnost sudionika, no na izlet svatko odlazi na svoju vlastitu odgovornost.
Plan izleta može se dorađivati u smislu poboljšanja.

Organizatori i vodiči, te prijave : Vodić : Klarić Damir, (098-267-067), Pomočni vodič : Đurin Nada (091-2167-590)

Vidi dolje pregled :

Tura i profili kretanja, fotografije

Mytikas (2917m)

Meteori ( mjesto gdje kamenje lebdi u raju )

Akropola u Ateni

Akropola - kako je izgledala u Antičko doba (Leo von Klenze , 1846)

Atena


Pelister u pozadini

Grčka - Makedonija , Plan puta, 15.9.2012-22.9.2012 (PD LUDBREG u suradnji sa TRANSPLANT - HRVATSKA)[code][/code]
dex
Site Admin
 
Postovi: 6
Pridružen/a: 11 tra 2012, 16:39

Re: Grčka, Olimp, Mytikas, Meteori, Athena - poziv

PostPostao/la dex » 31 kol 2012, 15:24

slika
dex
Site Admin
 
Postovi: 6
Pridružen/a: 11 tra 2012, 16:39


Natrag na Planinarsko društvo Ludbreg

cron